Кадър Пиксабей Най-голямата заплаха за ролята на Америка в света е

...
Кадър Пиксабей Най-голямата заплаха за ролята на Америка в света е
Коментари Харесай

Китайският елит е убеден, че САЩ са в необратим упадък

Кадър Пиксабей 

Най-голямата опасност за ролята на Америка в света е самата тя, а не Китай.

Ако Съединени американски щати изберат водачи, които презират демокрацията, етническото разнообразие, световните съюзи, науката и разсъдъка, те сигурно ще западнат.

Несбъдналите се пророчества за неизбежния крах на " гнилия капитализъм ", чието срутване източния блок към Съюз на съветските социалистически републики по този начин и не дочака 45 години, тъй като банкрутира преди този момент, като че ли още веднъж са дневен ред и се радват на добра почва.

Китайският хайлайф е уверен, че Съединени американски щати са в необратим крах.

Това рапортува Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, почитан мозъчен концерн, основан във Вашингтон. Това, което се случва в Съединени американски щати през последните години, изключително в политиката, поддържа тази вероятност.

Една постоянна демократична народна власт не би избрала Доналд Тръмп - човек, който няма всички нужни качества и качества - за народен водач. Независимо от това, визията за крах на Съединени американски щати е пресилена. САЩ резервират огромни активи, изключително в стопанската система, написа Мартин Улф за Financial Times в превод на Петър Нейков от.

В продължение на век и половина Америка е най-иновативната стопанска система в света. Това е в основата на нейната световна мощ и въздействие. Как наподобява новаторската й мощ през днешния ден обаче? Отговорът е: сносно, макар конкуренцията от Китай.

Фондовите пазари са несъвършени, само че цената, която вложителите приписват на фирмите е най-малкото релативно безпристрастна оценка на техните вероятности. В момента 7 от 10-те компании с най-голяма стойност в света и 14 от топ 20 са със седалище в Съединени американски щати.

Ако не беше петролната промишленост на Саудитска Арабия, петте най-ценни компании в света щяха да бъдат американски софтуерни колоси: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Фейсбук. Китай има две стойностни софтуерни компании: Tencent (на седма позиция) и Alibaba (на девета). Но това са единствените китайски компании в топ 20. Най-ценната европейска компания е LVMH - на 17-о място. И въпреки всичко LVMH е просто сбирка от одобрени първокласни марки. Това би трябвало да тормози европейците.

Когато преглеждаме единствено софтуерните компании, Съединени американски щати имат 12 в топ 20, а Китай (с Хонконг, само че без Тайван) - 3. Има и две холандски компании, едната от които (ASML) е най-големият производител на машини, които вършат интегрални схеми. Тайван е показан от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големия производител в света на компютърни чипове, а Южна Корея - от Samsung Electronics.

Биологията е различен решителен бранш за бъдещия разцвет. Тук има 7 европейски компании (с включени Швейцария и Великобритания) в топ 20. Но Съединени американски щати имат 7 в топ 10 и 11 от топ 20. Има и една австралийска и една японска компания, само че няма китайска.

В резюме, американските компании са преобладаващи в международен мащаб, като съвсем всички най-ценни компании отвън Съединени американски щати са основани в съюзнически страни.

Тази борсова ранглиста явно изключва държавните китайски предприятия, както и нелистнатата Huawei, международен водач в телекомуникационното съоръжение. Китай претендира за водачество в други области, изключително високоскоростните железопътни линии, само че произходът на тази технология е от другаде. Успехът на Китай в железопътния превоз и няколко други области е по-скоро в скоростното и огромно създаване на инфраструктура.

Може да се твърди, че преобладаващите американски компании към този момент не са млади. Освен това американските софтуерни колоси са закупили доста компании, основани другаде. Това обаче сигурно е една от мощните им страни.

Нещо повече, САЩ не престават да имат водещо място при рисковия капитал. Според Dealroom вложенията в рисков капитал там възлизат на 487 милиарда $ в интервала от 2018 година до първото тримесечие на 2021 година, против 379 милиарда $ в ​​Китай, Англия, Индия, Германия, Франция, Канада, Израел и Сингапур.

Дори като съответствие към Брутният вътрешен продукт, американските вложения отстъпват единствено на Израел и Сингапур. По интернационалните патенти Китай е първи през 2019 година с 59 045, против 57 705 за Съединени американски щати. Но останалите страни от топ 10 са съдружници на Америка. Заедно със Съединени американски щати техните патенти са наброявали съвсем 175 хиляди

Важни са и университетите. В една известна класация 5 от топ 10 и 10 от топ 20 университета в света са американски и единствено един е китайски. Освен това, както твърди Ричард Макгрегър в своята книга „ Си Дзинпин: Реакцията ”, централизираният надзор в Китай става все по-строг. Такъв надзор в никакъв случай не предизвиква оригиналността.

Като цяло картината в Съединени американски щати надали приказва за колапс към икономическа неприложимост, изключително когато се отчетат и съдружниците им. Дори скоро Китай да стане най-голямата стопанска система в света по всички индикатори, той отново няма да бъде най-продуктивната или най-иновативната страна. Съединени американски щати и техните съдружници би би трябвало да останат напред за дълго време, даже в случай че ръководството на Си в действителност не докара до назадничавост на китайската стопанска система.

Най-голямата опасност за ролята на Америка в света е самата тя, а не Китай. Ако Съединени американски щати изберат водачи, които презират демокрацията, етническото разнообразие, световните съюзи, науката и разсъдъка, те сигурно ще западнат. Неосъждането на някогашния президент от републиканците прави това по-вероятно. То обаче би било резултат от неуспеха да се сътвори споделена визия за по-добро бъдеще.

Тогава китайските елити биха били прави, че Съединени американски щати са на път към съсипия. Но те към момента могат да бъркат, като одобряват, че тяхната посока е по-добра. Поставянето на 1,4 милиарда рационални същества под контрола на една партия, ръководена от един човек, не може да бъде най-хубавият метод.

Голямо оръжие на Америка е способността й да притегля най-големите гении в света. Двама мъже, родени в Индия, в този момент ръководят Microsoft и Alphabet. Единият от двамата съоснователи на Гугъл е преселник от Съветския съюз.

Предпочитанието към локалните, което в този момент се разпростира, опонира на този развой. Но разнообразието, в границите на споделени институции и полезности, към момента може да бъде голям източник на жизнеспособност за силата на Съединени американски щати в бизнеса, културата и политиката.

Съединени американски щати надали ще останат преобладаващата мощ в света, просто тъй като популацията на Китай е повече от четири пъти по-голямо. Но при изискване че Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има положителни шансове да остане най-влиятелната страна в света задълго. Ако обаче реши да бъде това, което реакционерите в нея желаят, тя ще се провали. Но това би бил неин личен избор, а не орис.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР